ZPRÁVA O ČINNOSTI SDH A JSDH HOSTIVICE ZA ROK 2023

Rok 2023 byl v aktivitách sboru velmi činorodý a dá se říct, že docela úspěšný. Veškerá činnost sboru a jednotky byla zaměřena na zvyšování nových znalostí a akceschopnosti našich členů i nově těch přijatých. Ta naše hasičina není dnes jen o požárech, ale o dalších událostech, jako záchrana osob, zvířat a likvidace obtížného hmyzu, pomoc záchranářům při snášení pacientů s větší hmotností, vyproštění osob z uzamčených prostor, evakuace osob ohrožených plynem, vodou a elektrickým proudem. Zásahy při dopravních nehodách, čistění silnic, přírodní kalamity, odklízení spadlých stromů, pomoc tonoucím v letním i zimním období. A tak jsme s našimi lektory absolvovali několik školení a besed nad rámec předepsaného vzdělávání výcvikového roku.

Jednotku potkala nečekaná událost, a to odstoupení současného velitele jednotky p. Václava Studničky. Na schůzi členů výjezdové jednotky se tento problém projednával a současně se řešilo zvolení nového velitele jednotky. Na doporučení velitele p. Studničky byli navrženi tři kandidáti, a to p. Tomáš Šustr, p. Jiří Fürst a p. Ondřej Mareš. Hlasováním členů jednotky byl většinou hlasů zvolen novým velitelem p. Tomáš Šustr a zástupcem velitele zůstal p. Jiří Fürst. Oba jmenovaní jsou profesionální hasiči na vysoké úrovni. Pan Tomáš Šustr musí být schválen HZS Středočeského kraje a zastupitelstvem města.

Činnost zásahové jednotky: Jednotka má 25 členů, z toho 2 nováčky. 4 členové jednotky odstoupili na vlastní žádost. Velitelem jednotky je Václav Studnička, zástupcem velitele jednotky Jiří Fürst. Na začátku roku proběhlo ověření znalostí na ukončení výcvikového roku 2023, noví adepti prochází základním školením a výcvikem. Další školení, kterým prochází všichni členové jednotky, je školení velitelů, strojníků, školení řidičů a školení nositelů dýchací techniky. Členové jednotky dále podstupují školení na obsluhu motorových pil a zároveň praktický výcvik. Nedílnou součástí je také výcvik ve vyprošťování z havarovaných vozidel, výcvik na zamrzlé vodní hladině a záchrana tonoucího za pomoci gumového člunu s motorem. Dalším školením, kterým jednotka každoročně prochází, je poskytování první pomoci a záchrana osob, obsluha radiostanic a školení na obsluhu detektoru GAS ALERT.

Jednotka byla celkem povolána k 74 událostem, z toho 15x se jednalo o požár, 36x o technickou pomoc, 2x o dopravní nehodu, 5x planý poplach, 7x únik nebezpečných látek, 5x ostatní činnost a 4 x se jednalo o ZOČ. Na těchto výjezdech a činnostech bylo celkem odpracováno cca 363 hodin.

Technika sboru: vozidla CAS 20 Mercedes Benz – Atego, CAS 32 T815, VEA Škoda Roomster. Jednotka čeká na dodání nového DA Mercedes Benz – Sprinter. Dále byla opakovaně podána žádost o dotační titul na pořízení CAS 30 S3VH, která by doufejme v budoucnu měla nahradit naši stařičkou Tatru. V současné době čekáme na vyjádření města, zda se najdou dostatečné finanční prostředky. Držte nám palce.

Čerpadla: PS 8, PS 12, PS 18, 2x plovoucí čerpadlo, 1x čerpadlo Heron, 4x elektrické kalové čerpadlo.

Dále má jednotka ve výbavě 3x elektrocentrálu o výkonu 2kW, 5kW a 6,5kW. 3x motorovou pilu STIHL, motorový vysavač STIHL, gumový člun s motorem o výkonu 5 kW s příslušenstvím, vysokotlakou myčku s párou, 2x rozbrušovací pilu a přetlakový ventilátor.

Opravy na technice:

CAS 20 MERCEDES BENZ – ATEGO – montáž držáků na nové technické prostředky, nové polepy na zadní i boční část, oprava vývěvy, oprava sedel ventilů čerpadla, oprava čepů řízení, montáž nových majáků a led světel k osvětlovacímu stožáru.

CAS 32 T815 – montáž držáků na nové technické prostředky, výměna filtrů oleje, vzduchu, výměna oleje v motoru, oprava lafetové proudnice, oprava hydraulického zvedání kabiny, oprava elektroinstalace a namontování kontrolky zapnutí čerpadla a výměna vyrovnávacích ventilů vzduchu.

Škoda Roomster – výměna olejů, filtrů, oprava rozvodů, výměna baterie, nové polepy na vozidlo a montáž výstražného a zvukového zařízení.

Rovněž proběhly výměny olejů ve všech motorových agregátech a byla provedena oprava pohonné jednotky k motorovému člunu.

Veškerá technika i agregáty jsou udržovány v provozu schopném stavu a její činnost je pravidelně zkoušena 1x měsíčně. Technika rovněž prochází pravidelnou STK a emisemi a revizemi.

Nová výzbroj jednotky:

Bylo zakoupeno rozšíření svolávacího systému FIREPORT a jeho montáž v hasičské zbrojnici, zakoupeno sací koleno a nová siréna na CAS 20 Mercedes Benz – Atego, k páteřní desce dokoupeno vybavení, plachta na snášení osob, sekery k páčidlům Haligen, sada zajišťovacích klínů, nové přilby, pracovní stejnokroj PS II, rukavice, nová trička. Z dotace byly pořízeny 3 digitální radiostanice a 8 pohybových čidel od firmy Dräger.

Činnost sboru: V roce 2023 bylo do sboru přijato 5 nových členů. K dnešnímu dni má sbor 67 členů, z toho je 20 žen a 47 mužů. Z členů sboru je složena zásahová jednotka města. Hostivice má sportovní družstvo mužů i žen. Sporadicky i družstvo starších pánů, kteří soutěží již jen se strojem PS 8. Výbor se schází v sudé týdny v měsíci.

Soutěže + akce SDH

Okrsková soutěž v Jinočanech

PRD CUP Bujesily

Pohár starosty obce Brodeslavy

Pohár starosty Města Hostivice

Turnaj IZS ve florbale v místní sokolovně

Turnaj IZS v šipkách v hasičské zbrojnici

Návštěva SDH Křenek

Výročí 130 let založení SDH Kněževes

Setkání v místní sokolovně s dětmi postiženými autismem

Pozvání na 10 výročí založení MKS + oslava 40 narozenin ředitele MKS p. Černého

Asistence na kulturních akcí MKS (RUN, IN Víno, Městské pivní slavnosti)

Asistence při pořádání Masopustu, čarodějnic a lampionového průvodu

Oslava významných narozenin našich členů (Fürst, Studničková, Protivínský)

Na závěr roku, jako již tradičně proběhla Silvestrovská rozlučka se starým rokem ve zbrojnici

Práce na zbrojnici

            Prvořadým úkolem byla výměna oken a vchodových dveří. Montáž oken a dveří provedla odborná firma. Svépomocí jsme provedli vybourání starých oken, provedli začistění a štukování a byly namontovány venkovní a vnitřní parapety. Celá hasičská zbrojnice byla vymalována. Největší přispění při dokončovacích pracích, a hlavně zednických, měl náš nejstarší činný člen Jarda Kletečka. Rovněž se na těchto pracích podílel i p. Protivínský. Oběma patří za tyto práce velké poděkování. Dalšími opravami byla oprava střechy, instalace senzoru čidla zabezpečovacího systému, natření vjezdové brány, montáž držáků žebříků v garáži, úprava držáku střechy přívěsu, přidělání digestoře v kuchyni a výroba terčů na požární sport. K těmto pracím rovněž patří úklid hasičské zbrojnice i jejího okolí, na těchto pracích bylo celkem odpracováno cca 600 hodin.

Toto je výčet prací a akcí našich členů a jednotky. Za uplynulý rok jsme veškerou činnost a aktivitu prováděli ve svém volném čase a dobrovolně. Díky Vám všem, kteří se podílíte na plnění těchto úkolů. Díky Vašim rodinám, které vám tolerují tak časově náročného koníčka. Poděkování patří za podporu i Městskému úřadu. Podpory Městského úřadu si moc vážíme a doufáme, že tato skvělá spolupráce bude i nadále pokračovat. Dík patří i Městské Policii, která nám pomáhá při našich výjezdech a aktivitách. Děkujeme Vám všem za Vaši účast na naší VVH SDH.

Výbor SDH přeje všem svým členům a hostům hodně zdraví a úspěšný Nový rok.

Sdílet na sociálních sítích ...